Många förare använder farliga däck under regniga höstförhållanden

däckbyte

Nokian Tyres har lanserat en scanning tjänst för bilar som kan kontrollera däckens slitbana och mäta mönsterdjupet. Tjänsten heter SnapSkan och är en kombination av en fysisk och digital tjänst. Du måste fysiskt köra över en scanner, var både ditt registreringsnummer och alla däcken på ditt fordon scannas. Du får sedan resultatet via e-mail. Detta kräver dock att du har registrerat till tjänsten online. Du kan göra det inom 7 dagar från du använder SnapSkan. Deras scanners finns utplacerade runt om landet på olika platser som parkeringsgarage och även på Vianors serviceplatser.

Tjänsten är gratis och ger viktig information om skicket på dina däck. Eftersom det är farligt att köra med däck som inte har tillräckligt med mönsterdjup, speciellt under regniga förhållanden. där vattenplaning kan uppstå om däcket inte kan skjuta bort vattnet från vägytan. Det är ett smidigt sätt att mäta däckens mönsterdjup som kan vara lite bökigt och lite smutsig annars, samt svårt att få en bra översikt av mönsterdjupet över däckets profil. Om du har skillnader där så kan det bero på att du har problem med hjulupphängningen eller stötdämparna.

Vid ett test som gjordes av Nokian Tyres där nästan 200,000 bilar scannades under en period mellan juni och augusti visade det sig att 4{dcf8b4c3097ef733c1d033e93b027cd3c3e4adbbbc3678d53b4275f5675e8035} hade vinterdäck på bilen. Eftersom vinterdäck inte ska användas på vintern eftersom deras egenskaper är inte optimerade för sommarförhållanden. Deras slitbanemönster är gjort för snö och is, samt gummiblandningen som används blir för mjuk vid varma temperaturer och slits därmed snabbare än de borde vid lägre tempreturer. Bensinförbrukningen ökar också vilket leder ökade kostnader kombinerat med ökat slitage, vilket kan bli dyrt och det är inte bra för miljön.

Under detta test visade det sig också att 13{dcf8b4c3097ef733c1d033e93b027cd3c3e4adbbbc3678d53b4275f5675e8035} av bilarna hade däck med lågt mönsterdjup, vilket gör dem osäkra att köra med under hösten. Mönsterdjupet är en viktig del av sommardäcks grepp på våta underlag. Då våtgrepp tillhör en av de viktigast säkerhetskomponenterna för körning med sommardäck så är det väldigt viktigt att du ser till att köpa däck som har bra våtgrepp enligt EUs däckmärkning. Eftersom våtgreppet avtar med minskat mönsterdjup så måste du mäta mönsterdjupet antingen med SnapSkan eller med en mönsterdjupmätare alternativt ett mynt.

Att köra med vinterdäck eller sommardäck som är slitna är alltid farligt och speciellt under hösten då vädret tenderar att vara ostadigt. Det ät viktigt att ta hand om däcken och använde dem under rätt betingelser. Så se till att alltid byta till sommardäck när vintern är över och att byta till vinterdäck innan första snön kommer. Besök din verkstad för utförlig däckservice för att se till att dina däck är i bra skick, fria från skador och har rätt lufttryck. Byt eventuella läckande ventiler och ersätt skadade däck. De gör även däckbyte vid nyköp och när du behöver byta mellan sommar och vinterdäck, där de även kan lagra däcken i deras däckhotell under vintern så att du inte behöver förvara dem hemma.

För mer information angående vikten av att kontrollera däckens mönsterdjup, besök: https://vianor.se/